注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 
关于我

换个脑袋,就能换一种生活的新方式, 专注呼吸,就能让灵魂行使深度光合作用, 全然走路,就是一趟沿途丰收的心灵旅行, 将心比心,是扩大自己价值到无垠的秘诀, 无惧无束,“成为完整自己”就是最大的自由, 没有什么比设计更重要、更快乐的成就了。热爱设计,但不仅仅专注于设计!

网易考拉推荐

Mediacite — Ron Arad Architects  

2011-06-15 00:04:21|  分类: 建筑 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -


Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
Photo: Marc Detiffe 

Ron Arad Architects were invited by Wilhelm & Co to design a new shopping mall within the 40,000m2 ‘Mediacite’ development. Situated in Liege, 

once the world’s foremost centre of steel production and since in economic decline, the building stands out as a symbol of the city’s revitalisation 

and strives to spearhead the city’s regeneration.

 

The 350m long mall weaves through the fabric of the refurbished old market centre at one end, through the new two storey building, connecting to 

the new Belgian national television centre at the other. The design of the roof unites these elements with a complex network of steel roof ribs that 

undulate through the mall. The lattice of steel sculpts the volume of the mall beneath, varying both in height and structural depth to form a variety 

of differing experiences.  The steel ribs overhead, mirrored in the floor pattern, draw a sinuous pathway pulling you towards and through each of 

the zones, revealing diverse vistas that surprise along the way. As the structure exits the volume of the main building (at the 2 Piazzas and at the link 

between the old market and new mall) the steel ribs wrap downwards, merging into facade to enclose the building’s envelope.   


Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
  
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
Photos: Marc Detiffe

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
Photos: Marc Detiffe
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -

Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 
Mediacite — Ron Arad Architects - David Zhang -
 

The structure is entirely free-spanning along its length and width, with 200mm wide steel ribs that vary in depth from 1.2m to 300mm, weaving through 

each other in a deformed grid-like network. To minimise loadings the complex 3 dimensional form is clad in transparent lightweight ETFE pillows – 

pneumatic Teflon cushions which allow light to penetrate the roof while moulding themselves to the irregular structure. As the roof gradually transforms 

into facade the ETFE cladding merges into curved aluminium rain-screen panels and glass. 


The project was completed to a highly accelerated programme, with a duration of only 34 months from inception to completion. The total built area for the 
Mall is 9750m2. With a construction budget of ?18.75m the project was delivered for ?1920/m2. Construction began in April 2007 and the building was inaugurated in October 2009.

Architects: Ron Arad Architects Ltd (RAAL)

Location: Liege, Belgium

Principal Designer: Ron Arad

Project Director: Geoff Crowther

Project Architect: Paul Madden

Design Team: Joel Dunmore, Tuomas Pirinen, Marta Granda, James Foster, Julian Gilhespie

Structural Engineer: Buro Happold (UK)

Executive Architect: Jaspers Eyers (Belgium)

Main Contractor: BPC (Belgium)

Steel Roof Contractor: Iemants, (Belgium)

Client: Wilhelm & Co.

Project Area: 9,750 sqm

Budget: ?18.75M

Project Year: 2006-2009

Photographs: Supplied by RAAL, Wilhelm & Co, Peter Cook, Marc Detiffe, Bernard Boccara, Yves L’Hermite, Eyal Shmuel


Abstract Website:http://www.ronarad.co.uk/

  评论这张
 
阅读(1070)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017