注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 
关于我

换个脑袋,就能换一种生活的新方式, 专注呼吸,就能让灵魂行使深度光合作用, 全然走路,就是一趟沿途丰收的心灵旅行, 将心比心,是扩大自己价值到无垠的秘诀, 无惧无束,“成为完整自己”就是最大的自由, 没有什么比设计更重要、更快乐的成就了。热爱设计,但不仅仅专注于设计!

网易考拉推荐

Guangzhou South Railway Station — TFP farrells  

2011-10-01 14:33:31|  分类: 建筑 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

'guangzhou south railway station' by TFP farrells, guangzhou, china
images courtesy TFP farrells


the recently completed 'guangzhou south railway station' located in guangzhou, china designed by london-based
practice TFP farrells has been shortlisted for an award in the transport category of this year's world architecture festival.
positioned within the pearl river delta region, this addition to china's growing network of high speed railway transportation
hubs will circulate 300,000 passengers on a daily basis. 28 platforms distributed on the ground level receive the arrival 
trains while departures are elevated to the first floor. the building is divided vertically to provide infrastructure for other 
modes of movement including taxis, cars, buses and connections to the metropolitan subway positioned underground.

a series of spacious atriums welcome passengers while simultaneously allowing unobstructed views from the raised
concourses through to the waiting hall. the spine of the structure contains a 348 meter long skylight which becomes wider
near the main entrances and slimmer towards the center. the barrel vaulted structural steel diagrid is enclosed with ETFE 
air cushions to introduce daylight while minimizing excessive solar gain. reminiscent of the appearance of victorian train stations, 
the standing seam roof is angled 45 degrees to evoke the structural arrangement of leaves. the 168 meter clear-spans of the roof's 
hybrid system of structural components results in column free areas with visual connections between escalators and lifts. 
the overall masterplan introduces two large vegetated plazas at the opposing points of entry increasing the urban dweller's 
connection with native trees and plants.


ground level entrance


atrium with glazed roof


waiting area with column free spaces


stairs down to platforms


platform


departure platforms


elevated outward view from station of landscaped plaza


perimeter corridor


outdoor corridors beneath roof overhang


aerial view


section

This article reproduced from designboom.
Abstract Website:http://www.designboom.com/

  评论这张
 
阅读(762)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017