注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 
关于我

换个脑袋,就能换一种生活的新方式, 专注呼吸,就能让灵魂行使深度光合作用, 全然走路,就是一趟沿途丰收的心灵旅行, 将心比心,是扩大自己价值到无垠的秘诀, 无惧无束,“成为完整自己”就是最大的自由, 没有什么比设计更重要、更快乐的成就了。热爱设计,但不仅仅专注于设计!

网易考拉推荐

Academie MWD — Carlos Arroyo Arquitectos  

2012-11-09 17:55:38|  分类: 建筑 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Academie MWD — Carlos Arroyo Arquitectos - David Zhang -
 
'academie MWD' by carlos arroyo arquitectos, dilbeek, belgium
all images courtesy of carlos arroyo


seeking to strengthen the westrand cultural center of dilbeek in the west part of brussels, madrid-based practice carlos arroyo arquitectos 
have just inaugurated the 'academie MWD,' providing education in music, theater and dance. the site finds itself in the epicenter of 
a varied context: to the north is the protected wolfsputten natural forest; to the south, the main square and city hall with several restaurants; 
to the east, a cluster of suburban villas resembling the archetypal farm typology's pitched roof; to the west, the cultural center and 
its immense masses. in response to these conditions, the new building is of an appropriate scale to integrate appropriately into the 
urban fabric. the irregular saw-tooth canopy reflects the neighboring residential characteristics with its own unique twist, ending in 
a large cantilever that holds the auditorium elevated off of the only entrance to the construct. rainwater is also collected here and recycled
as grey water.

in creating its own identity, the facade is composed of a rhythmic series of vertical-strip windows with similar vertically oriented louvers. 
when walking towards the forest, the optical effect of the shutters piece together a large image of trees, almost hiding the structure 
into the landscape. when venturing towards westrand, the shades display an 2D composition based on the cultural center's architect's 
paintings and artistic theories, with the remaining surface areas covered in textured neutral metal panels. these screens also block out 
direct light and reflect indirect light to the interior, greatly reducing the use of electricity.


approach from the town

the project can be divided into two parts: the public encompassing the auditorium  and theater, the private consisting of the 
academy's classrooms, ballet and orchestra rooms located over two levels. both sectors share the centrally located services with a 
long corridor allowing the rearrangement of program. thick interior walls maintain a thermal inertia and effectively soundproof 
the various spaces, with highly insulated external load-bearing walls preventing thermal bridging. laminated wood from sustainable 
sources is used as the horizontal structure, left exposed as with other materials to eliminate the need for extra unnecessary finishes. 


southern facade


the westrand cultural center in the bacground


southern facade facing the residential area


optical illusions displaying an image of trees






northern facade


approach on the north side, by the forest


colorful louvers provide a visual effect depending on which angle they are viewed from


optical effect of an image of trees


vertical sun-shade louvers


dance room


auditorium / theater




recital room


corridor between classrooms


floor plan / level 0



floor plan / level 0



section



elevation



site


This article reproduced from designboom.
Abstract Website:http://www.designboom.com/
  评论这张
 
阅读(999)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017