注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 
关于我

换个脑袋,就能换一种生活的新方式, 专注呼吸,就能让灵魂行使深度光合作用, 全然走路,就是一趟沿途丰收的心灵旅行, 将心比心,是扩大自己价值到无垠的秘诀, 无惧无束,“成为完整自己”就是最大的自由, 没有什么比设计更重要、更快乐的成就了。热爱设计,但不仅仅专注于设计!

网易考拉推荐

Heydar Aliyev Center — Zaha Hadid  

2013-11-23 14:12:53|  分类: 建筑 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

approach from the public plaza that is accessible to all

in 2007, zaha hadid architects won a competition to develop the ‘heydar aliyev center‘ in the city of baku, azerbaijan, which would stand as the country’s primary building for hosting the former soviet nation’s cultural programs.
in realizing the majestic structure, zaha hadid has employed a sinuous geometry throughout the entirety of the design that sets it apart from the typically rigid and monumental soviet architecture that already defines baku. historically, islamic architecture consists of a composition of rows, grids or sequences of columns that collectively form a non-hierarchal space; while calligraphic and ornamental patterns flow from carpets and walls to ceilings to domes, establishing a seamless relationship between structural elements and the environment in which they are placed. it was the firm’s intention to take this understanding of architecture, and develop it not through mimicry or a limiting adherence to the iconography of the past, but as a contemporary interpretation of these points.
zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan
by night light from the interior washes over the exterior
this is expressed through the introduction of a terraced landscape that has blended the site’s previously distinct zones–a topographic sheer drop formally split it in two–establishing alternative links between the building and its connecting programs including the approach via the main public plaza and underground parking, successfully converting what was initially a disadvantage, into a key design feature. 

the architectural skin extends from the plaza enveloping the interior
elaborating on this idea of creating a fluid relationship, the expansive outdoor piazza is accessible to all aspects of baku’s urban fabric, and rises from the ground enhanced by bifurcations, folds, undulations and inflections that modify its planar surface into a landscape that serves many functions: welcoming, embracing and directing visitors inwards; thus blurring the differentiation between architectural object and urban topography. 


a terraced landscape levels out the previously divided site

 

in wanting to make the ‘heydar aliyev center’ appear as if it was emerging out of its surrounding public plaza uninterrupted, zaha hadid has sited the architectural development of the building’s skin as being one of the most critical, and also most challenging elements in the establishment of the scheme. a broad range of different functions, construction logistics and technical systems, in addition to advanced computing, were integrated into the building’s envelope used to achieve a surface that appears homogenous; achieved through the installment of glass fibre reinforced concrete and glass fibre reinfored polyester panels. their integration responds to the functional demands related to the plaza, transitional zones and envelop, while projecting the design as having powerful plasticity. 

  

zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan

tructure sloping into the public plaza
zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan

zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan

zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan
semi-reflective glazing is integrated into the design
zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan
views of the cavernous interior
zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan
theater
zaha hadid: heydar aliyev center, baku, azerbaijan

This article reproduced from designboom.
Abstract Website:http://www.designboom.com/
  评论这张
 
阅读(622)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017